السلام عليكم ورحمة الله
Sebenarnya aku nak share resepi nasi minyak hujan panas bersama ayam gulai. Aku dapat resepi asal dari blog ini. Mekasih banyak2 tuan empunya blog yg baik hati sudi share resepi my favorite. Lagipun, hari ni baru masuk 7 Syawal mood raya steel feeling ala bunga2 cinta gitu hihihi. So kena lah masak sedap2 untuk santapan hidangan en.suami tersayang. :)
BAHAN-BAHAN :
- 3 Cawan Beras
- 1/2 Kiub Ayam
- 1/2 Cawan Susu Sejat
- 1 Helai Daun Pandan
- Pewarna [Merah, Hijau & Kuning] aku xletak pun pewarna kuning sb xde
- Air Secukupnya - Ikut sukatan jenis beras maasing2
BAHAN TUMIS :
- 2 SB Minyak Masak
- 1 SB Minyak Sapi
- 1 SB Marjerine
- 1/2 Inci Halia - Hiris
- 1 Biji Bawang Besar - Mayang
- 1 Batang Kulit Kayu Manis
- 2 Kuntum Bunga Lawang
- 3 Kuntum Bunga Cengkih
- 3 Biji Buah Pelaga
PENYEDIAANNYA :
1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2. Panaskan minyak, marjerine dan minyak sapi dan tumiskan bahan tumis sehinga terbit bau.
3. Masukkan beras dan gaul rata.
4. Masukkan susu sejat dan air secukupnya, kiub ayam, secubit garam dan daun pandan.
5. Masaklah nasi sehingga masak.
6. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna merah, hijau dan kuning ditempat yg berasingan.
Tutup periuk.
7. Bila nasi betul2 tanak, gembur2kan nasi dan sedia dihidang.
Tutup periuk.
7. Bila nasi betul2 tanak, gembur2kan nasi dan sedia dihidang.
BAHAN-BAHAN :
- 1 Ekor Ayam - dipotong
- 5 SB Cili Mesin
- 5 Biji Bawang Merah*
- 3 Ulas Bawang Putih*
- 1 Inci Halia*
- 1/4 Inci Lengkuas*
- I Inci Kunyit Hidup* [* semua bahan ini di blend]
- 1SB Rempah Gulai - bancuh dgn sedikit air panas sehingga menjadi paste
- 2SB Kerisik - aku xletak sebab xde jugak
- 4 Cawan Air
- Air Asam Jawa
- 2-3 Biji Ubi Kentang - dibuang kulit dan dipotong
- 1/2 Cawan Santan Pekat
- Sedikit Perasa [ garam & gula]
- Belacan
- Minyak
BAHAN PENUMIS :
- 1 Batang Kulit Kayu Manis
- 5 Kuntum Bunga Lawang
- 5 Kuntum Bunga Cengkih
- 3 Biji Buah Pelaga
PENYEDIAANNYA :
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis. Tumis sehingga wangi dan masukkan cili mesin.
2. Biarkan sehingga cili garing dan masukkan bahan yg diblend tadi.
3. Masak sehingga pekat dan masukkan semua paste rempah gulai.
4. Kacau dan masak sehingga pecah minyak.
5. Masukkan ayam dan kacau supaya rempah mesra alam dgn ayam ye!
6. Biarkan seketika dan masukkan pula air. Kacau2 biar seketika dan masak sehingga kuah mendidih
dan masukkan air asam jawa serta ubi kentang.
7. Masukkan juga santan pekat dan masak lagi.
8. Hendaklah sentias mengacau supaya tak naik kepala.
9. Masukkan pula sedikit bahan perasa garam dan gula. Biarkan merenih sehingga ayam betul2 masak
dengan kepekatan kuah.
10. Cedukkan ke dalam mangkuk dan hidangkan.
6. Biarkan seketika dan masukkan pula air. Kacau2 biar seketika dan masak sehingga kuah mendidih
dan masukkan air asam jawa serta ubi kentang.
7. Masukkan juga santan pekat dan masak lagi.
8. Hendaklah sentias mengacau supaya tak naik kepala.
9. Masukkan pula sedikit bahan perasa garam dan gula. Biarkan merenih sehingga ayam betul2 masak
dengan kepekatan kuah.
10. Cedukkan ke dalam mangkuk dan hidangkan.
nOte : Okey aku nak siap2 pergi kerja takecare ye! jangan nakal2..!!
Simple & nice..
BalasPadamboleh try nnt.. thx for sharing ;)
hehe.. mekasih dear!
Padamnasi minyak hujan panas ni memang fave akak ni... wahhh... boleh buat project di dapur yang seterusnya ni...
BalasPadamsama la kita kak! buat sedap2 ye hihihi
Padamsedapnya kak..kalau dah lama tak makan, mau bertambah2 mkannya tu.. =)
BalasPadambetul tu mimie! memang xigt dunia dah hahaha
Padamwahhh... sedap2... baru ni masa deno dalam wad, kakak ada bawakan nasi minyak.. hihi^^
BalasPadamitu la kan! dapat jugak merasa kan deno! untung2 :)
Padamsedapnye nasi hujan panas..akak xmerase mkn lg..nak buat asyik tertangguh aje
BalasPadamxpe kak.. nti ada msa free akak buat lagi sedap dri zaza hehe
Padamsalam k.za..
BalasPadamwah..nasi hujan panas youuu.. :)
nasi ni kaler warna warni kan..
bila nk ajak cma dtg raye ngap nasi ujan panas ni..?
ehehe.. :p
wsalam,
Padamhahahaha boleh je datang..
tpi kza msak xsesedap cma msak kikiki
tq for sharing.. lama nad tak online..... buka blog nampak kakak kite share resipi feveret.... nyumnyumm..nk cuba la soon..tgu abes exam la free lama2 leh cuba masak mcmm2
BalasPadamitu la kan! rindu jugak nk terjah blog adik nad kita hehe.. sharing is caring! sila2... :)
Padam