السلام عليكم ورحمة الله
Salam Pagi Jumaat, pada yg tengah tido tu.. selamat ke alam mimpi hihi...
Biasa zaza dah pengsan waktu2 mcm ni... tpi tetiba terajin pulak nak bern3..
Okey.. sebenarnya zaza nak share resepi laksa terengganu untuk tatapan teman setia.
Ia lah kan, hari2 rasa macam jemu pulak makan nasi..walawehhh ayat tak boleh blahh hahaha!!
Tapi sebelum penyediaan laksa, zaza kena masakkan nasi putih jugak bukan apa, risau adik angkat tak makan laksa pulak. So dia ada pilihan! nampak tak permainan zaza kat situ hihihi.. lauk sardin je pon :p
Jom! kita tengok resepi yg sangat simple dan mudah ;)
BAHAN-BAHAN :
- Laksa spageti sepeket (kalau ada laksa gandum lagi best) - rebus bagi lembut, toskan dan ketepikan
- 2 cawan santan kelapa fresh (tpi zaza guna sebiji kelapa)
- 1 liter air
- 5-7 ekor ikan sardin@selayang - rebus ambik isinya
- 1 sudu besar lada hitam (boleh tambah @ kurangkan)
- 7 biji bawang merah
- Garam
- 1 keping asam gelugor
- perasa
ULAMAN : (terpulang citarasa)
- Timun - potong dadu
- Bunga Kantan - hiris nipis
- Daun Kesum - hiris nipis
- Kacang Panjang - potong bulat
- Taugeh
- Limau Kasturi - dibuat perasa masam
SAMBAL :
- Cili boh/kisar
- Belacan
PENYEDIAANNYA :
1. Ikan dibersihkan dan direbus dengan sedikit air. Rebus tidak terlalu lama. Ambik isi ikan dan tumbuk ataupun
kisar. Terpulang pada korang tpi zaza tumbuk je sb malas nk basuh blender hihi.
kisar. Terpulang pada korang tpi zaza tumbuk je sb malas nk basuh blender hihi.
2. Tumbuk lada hitam dan bawang merah hingga hancur.
3. Masukkan santan dan sedikit air ke dalam periuk (agak2 nk kuah banyak mana) masakkan atas dapur. Api
sederhana yer..
4. Selepas tu, masukkan bahan2 yg ditumbuk tadi lada hitam, bawang merah beserta isi ikan. Kacau supaya isi
ikan tadi tidak berketul2. Jangan lupa campakkan sekali asam gelugor.
5. Masukkan garam dan perasa kacau hingga hampir mendidih kerana mengelakkan pecah minyak.
6. Siap dan bolehlah dihidang. selamat mencuba!
nOte : sesekali mencuba makanan terengganu okey jugak kan!
sederhana yer..
4. Selepas tu, masukkan bahan2 yg ditumbuk tadi lada hitam, bawang merah beserta isi ikan. Kacau supaya isi
ikan tadi tidak berketul2. Jangan lupa campakkan sekali asam gelugor.
5. Masukkan garam dan perasa kacau hingga hampir mendidih kerana mengelakkan pecah minyak.
6. Siap dan bolehlah dihidang. selamat mencuba!
nOte : sesekali mencuba makanan terengganu okey jugak kan!
terliur tgk :D
BalasPadamhehehe..try buat sedap!!
Padamsalam k.zaza..
BalasPadamooo..1st time tgk laksa versi ganu ni.. laksa dia pun jenis lain jgk..
hehe..nnti nk try buat..
wsalam cma,
Padamowhh sama je mcm laksam cma, cuma ganti dgn laksa hihihi...biasa trg buat laksa gandum :)
fae minta izin share resepi ne ngan kawan ^^
BalasPadamsilakan... :) thanks sudi jenguk blog zaza hihihi
Padamsedap yer sis...terliur cek...hihihi
BalasPadamhahahahaha!! mcm2 cik yam ni :)
Padam