Selasa, 31 Mac 2015

Birthday Party Pertama [PART 2] - AJK Siapkan Decoration Bunga Kipas


السلام عليكم ورحمة الله
Alhamdulillah.. pagi ni tak sibuk sangat hehe. Okey ! sebelum mulanya acara, kami selaku dayang2 AJK.. telah membuat beberapa decoration. Ideal asal semua dari Kak Amelina merangkap ketua AJK hihi. Kami anak2 dayang semua idea kosong muahaha.. betapa tak kreatifnya kami. Setelah berbincang, kami sepakat untuk membuat sendiri dari membeli yg dah siap. Org kata lebih berpuas hati atas usaha kita sendiri kan !. 
Kami inginkan the best birthday party untuk pertama kalinya. So, kami siapkan decoration mengikut tema yg dipersetujui. Kami hiasakan background 'BUNGA KIPAS' untuk acara potong kek dan yg penting berselfie kat situ hehe.
 
Bahan2 yg diperlukan iaitu kertas warna pink, biru, hitam, hijau, peach, gunting, stapler dan dawai bunga untuk membuat pencantuman.
 
Sangat mudah dan senang. Korang lipat macam kipas dan cantumkan kepada empat bahagian menjadi seperti bunga. Siap !. Tapi korang perlu lipat elok2 tau ! supaya sama rata.. jangan lipat kecik besar pulak, nanti terkangkang bunga korang haha. Jom kita tengok beberapa keping gambar dayang2 yg agak serius bab kerja hihihi..

      
Bila dah sepakat kerjasama kan, kerja yg banyak pun akan siap sepenuhnya dengan cepat. Alhamdulillah, kami mengambil masa selama dua hari untuk siapkan decoration.

Opss, lupa nak memperkenalkan dayang2 yg bertungkus lumus.. 
Kak Amelina, Kak Arifah, Liza, Putri, Shaz, Maya dan Mira.. eh perlu ke? ofkos la kan.. kalau takde diaorg ni, decoration takkan siap !. :p


Next..

 
nOte : Esok dah bulan April.. ada yg demam GST tak? hehe..
 

Isnin, 30 Mac 2015

Birthday Party Pertama [PART 1] - Bulan Januari, Februari Dan Mac 2015


السلام عليكم ورحمة الله


Pada petang Jumaat baru ni, ada besday party kat pejabat. Syukur alhamdulillah.. majlis berjalan dengan lancar. Tema kami selaku dayang2 hehe adalah BLUEPINK. Nanti zaza update lagi ye.. mood pagi2 macam ni kureng sikit muahahaha... jangan marah !.

Selasa, 24 Mac 2015

Movie [Chappie] & Outing Bersama Kak Leina


السلام عليكم ورحمة الله


Sabtu minggu lepas aktiviti bersosial bersama Kak Leina dan dua org anaknya at Aeon Big dan juga Subang Parade. Alhamdulillah. Plannya dah lama nak lepak sama2 tapi memasing sibuk so keadaan tak mengizinkan. Walaupun sekejap je dapat jumpa sebab Kak Leina ada hal pulak petangnya tapi zaza dah happy sangat. Maklum ler dah lama kot kami tak keluar sama2. Dua org anaknya pun dah semakin besar.. si kakak tingkatan satu dan si adik pulak darjah empat. Dua2 anak dara hehe.. tengoklah ibunya pulak !, maintain cantik je. 


Sampai je sana, kami isi perut dulu masing2 sebab memang time lunch hour hihi. Kitaorg makan kat foodcourt je. Bila dah kenyang baru la boleh nak pusing2 satu mall tu. Di sebabkan Aeon Big dan Subang Parade bersebelahan je.. kami melencong pulak ke Subang Parade. Hari minggu macam biasa ler, memang ramai org. Snap gambar sekali dua baru kami gerak balik. Alhamdulillah, rezeki zaza.. suami Kak Leina, Abg Fadzil tolong hantarkan sampai ke rumah hihihi. In Shaa ALLAH, ada rezeki ada masa kita jumpa lagi.




Farah Azliana [kakak] & Farihah Azira [adik]


********************************************************************************


Pada hari Ahadnya pulak, zaza luangkan masa bersama suami. Pagi2 lagi kami ke Pasar Karat, Shah Alam. Kebetulan barang basah dan habis stok. Dan di sebelah petangnya kami ke Subang Parade.. memang itu tempat kami dating hihihi. Kami layan movie Chappie iaitu robot berperasaan seperti manusia. Sangat tersentuh bila adanya robot ciptaan manusia mempunyai hati dan perasaan serta bijak bertindak. Lepas habis je tengok wayang kami pusing2 sambil cuci mata hehe. Ingat memula nak terus balik ke rumah, boleh pulak pergi D.I.Y, The 19 Mall USJ hahahaha terlajak sikit dari rumah. Bukannya nak beli apa pun, ushar2 je lebih tapi boleh terselit jugak dua tiga barang ngeee!!. Penutup acara, kami lepak minum kopi, kopi la sangat kan ! padahal HOT COKLAT kuikui.


tengah tunggu pizza RM5 boleh pulak sidia snap gambar kita yg termenung jauh hihihi

happynya dia dapat minum hot chocolate


nOte : Alhamdulillah, tenghari tadi dapat makan free ayam KFC. Tqsm !. 


Khamis, 19 Mac 2015

Aktiviti : [Air Terjun Kalumpang]


السلام عليكم ورحمة الله


Asyik sibuk je kan ! sampai terlupa nak post pasal AIR TERJUN KALUMPANG. Pernah dengar  tak ?. Zaza pun pertama kali dengar dan pertama kali jugak sampai ke sana hehe. Sebelum ni Air Terjun kat Sungai Congkak dan jugak Kemensah hihihi. Kalumpang terletak di Kg. Pasir Puteh, Hulu Selangor. Kami pergi hari Ahad awal bulan tiga haritu seramai lima org je. Semua kelima2 tu anak dara.. ehh, i sorg je mak dara muahahaha. Apapun yg penting, awal2 dah mintak izin suami.. alhamdulillah. Kami naik satu kereta je senang muat sekaligus hihihi.


Ya ALLAH, cantik sangat2 keindahan alam semula jadi. Airnya pun sangat bersih dan tenang je. Kalau bawak family yg ada anak2 memang terbaik sangat. Kami pergi tempat open yg tak kena bayaran pun. Kalau nak tempat yg kena bayaran beserta chalet pun ada.. bersebelahan dengan tempat kami ni je. Dah sampai.. so kena la cari port nak lepak. Lepas tu baru boleh angkat barang2 semua bawak turun. Jangan pulak ada yg terus berendam sampaikan makan tengahari tak berasap hihihi. 


 Masing2 dibahagikan tugas hehe.. so, bermula lah keje kami. Nak makan mestilah tolong menolong kan !. Nasi siap2 diaorg dah bawak dari rumah. Cuma nak kena masak lauk pauk je hahaha.. dengar macam mewah je kan yg nak kena masak. Padahal biasa2 je.. alaaa nama pun piknik takkan nak makan nasi briani pulak :p. Menu kami yg simple tapi mantoppp.. ayam bakar, daging bakar, ikan bakar, telor dadar dan udang masak asam pedas portugis beli pek yg dah siap hihihi. Senang je kan.. minuman teh o limau sejuk perghhh ! nak2 sekarang cuaca kat Malaysia panas memang elok sangat berendam sambil minum air sejuk kehkeh.


Bila dah semua kenyang.. baru lah boleh berendam ye anak2 sekalian. Tapi sebelum tu.. jangan lupa basuh pingan dan kemas tempat duduk ye hihihi. Mata masing2 asyik menjeling je ke arah air tu hahaha.. dah tak tahan nak berendam. Dah nama pun mandi manda kan ! rugi wooo kalau duk lepak je. Kat rumah pun boleh lepak hihihi. Bab pakaian nak mandi, memang awal2 lagi zaza dah pakai hahahaha.. gelojoh tak kat situ. Tak payah nak rajin pegi tukar bagai hehehe. Bila dah siap mandi baru ler tukar pakaian baru okey !.


 Lebih kurang jam 5 petang kot, kami semua beransur nak balik dah. Mandi tak payah cakap ler berapa lama setiap sorg hahaha.. kalau boleh semua tak nak naik. Sebelum balik ker rumah, kami singgah dekat Jejantas Sungai Buloh berhenti solat Asar dulu. Selfie satu kali hihihihi.






  



nOte : Tqsm ye kawan2 sudi ajak kita join sekali.. ada rezeki lagi jangan lupa jemput hehehe.



Rabu, 11 Mac 2015

Selasa, 10 Mac 2015

Resepi : Ikan Celup Tepung


السلام عليكم ورحمة الله


Malam minggu lepas adik zaza send gambar ikan celup tepung melalui whtsp. Eh, terliur pulak tengok ikan keemasan yg ranggup diluar enak di dalam cewahh. Dah ler malam tu zaza tak tau nak makan apa.. maklum ler sorg masa tu kat umah. Apa lagi terus mintak resepi hihihi. Sebelum ni pandai makan je hahahaha. Ikan celup tepung ni memang terkenal di pantai timur, Terengganu. Bukan ikan je tau ! sotong, udang memang femes sangat2. Kalau beli kat luar biasalah kan, mahal ler sikit.. entah2 dapat tepung je lebih hehehe. Baik buat sendiri lagi puas hati, makan banyak mana pun tak kisah sebab? kita yangggg punya hihihi.


BAHAN-BAHAN :
  • 2 ekor ikan kembung
  • 2 sb tepung beras
  • 1 biji telor ayam
  • 1 sk serbuk kunyit debu
  • sedikit garam
  • sedikit kapur makan
  • Minyak utk mengoreng


PENYEDIAANNYA :

1. Ikan mestilah siap2 yg dah bersih ye..
2. Campur ke semua bahan2 di atas kecuali MINYAK.
3. Gaulkan biar sebati..lepas tu panaskan minyak untuk menggoreng.
4. Betul2 panas ye !.. so boleh ler masukkan ikan di dalam kuali. 
5. Agak2 keemasan warnanya boleh ler angkat.
6. Siap untuk dihidang bersama sos cili.


Senang je kan! dah pun siap...




Isnin, 9 Mac 2015

Disebalik Gambar..


السلام عليكم ورحمة الله


Hari tu balik kg excited kemain maklong nak bergambar dengan si kecik comey ni. Tapi sayang seribu kali sayang.. gambar arissa dengan maklong tak banyak pun. Kalau ada ni haaaa!!!. Jangan tak tau, maklong kena nyorok habis kat belakang dia. Kalau tak, satu mall tu org akan dengar dia menangis.
 


Masa ni kat rumah lagi.. tengok ! baru pegang sikit nak ajak selfie dah nak lari..bukan tu je, siap nangis2 tak nak huhuhu.. kesian maklong tau. Maklong comey apa muahahahaha.


Sebab kulit maklong tak sekata dengan arissa erk? muahahahaha. sabar je la wahai anak. Sebenarnya, kami berdua ni jarang sangat dapat jupe.. itu pasal bila arissa tengok maklong macam pelik je ada org lain kat rumah nenek kan? hehehe.


Geram punya pasal.. peluk jugak hahahaha.. nangis pun nangis la. Sedih... gambar blurr ngeee. Nanti tunggu arissa besar sikit maybe boleh terima maklong kot hihihi.



nOte : yg best.. balik aritu, duk intai2 maklong dia lepas tu lari hahahaha.



FIRST GIVEAWAY BY MAMA3FARHANAH


السلام عليكم ورحمة الله



http://mama3farhanah.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-by-mama3farhanah.html?m=1


[NAK JOIN KLIK BANNER]



SENARAI HADIAH :
Shawl x 3 pemenang
Purse Comel x 2 pemenang 
Frame Gambar x 2 pemenang
Note Book + Pensel x 3 pemenang
Keychain x 3 pemenang
Fridge Magnet x 3 pemenang
Sheseido Mask (3) x 2 pemenang
Top up RM5 x 2 pemenang



Giveaway ini akan berlangsung dari 5 Mac - 25 Mac 2015 (11.59 pm waktu Malaysia)




Jumaat, 6 Mac 2015

18-23hb Aktiviti yg sangat padat.


السلام عليكم ورحمة الله



RABU 18HB FEBRUARI 2015
Terpaksa ambik cuti awal sehari sebelum Tahun Baru Cina sebab tiket semua dah penuh. Itu la, sape suruh beli tiket last minit kan ! Tapi, alhamdulillah.. rezeki masih berpihak kepada zaza hihi. Bertolak jam 9.30 pagi dan sampai jam 5.00 petang. Sebenar family kat kg ingat zaza balik pada rabu malam walhal zaza balik pagi hahaha. Surprise ! diaorg semua terkejut. Eh, comey tak Baymac kita kat dalam uncang tu hihihihi. Zaza panggil Bell.. 1st time tau bell naik bas dengan zaza muahaha.



KHAMIS 19HB FEBRUARI 2015
Fuhh, ingat balik kg boleh ler rehatkan minda muahaha.. tapi fikiranku meleset sama sekali huhu. Kami satu family keluar ke Megamall Kuantan. Kira satu hari la kitaorg kat sana hahaha.. keluar pagi baliknya malam. Zaza pun tak tahu apa yg dibuat kat sana hihihi. Sebenarnya nak beli baju raya, alang2 semua dah ada kan. Masuk Jakel keluar semula alasan, semua tak berkenan. Giler apa! kemain banyak kain kat sana takde perasaan pulak nak beli hehe. Okey kira kat sana jalan2 cari makan. Nak pergi DIY pun tutup ofkos la sebab raya cina uolss!.


 

 JUMAAT 20HB FEBRUARI 2015
Tenghari pulak kitaorg pergi ke majlis sambut menantu kazen sebelah pihak lelaki pulak. Sebab sebelum ni kat rumah perempuan zaza tak dapat pergi huhuhu. Alaaa rumah pihak lelaki satu kg je.. kalau nak berarak jalan kaki pun boleh sampai hihihi.. tapi basah ketiak dulu la hehe. Kami adik beradik pulak yg terlebih excited pakai baju tema yg sama hehe. Jangan tak tahu ! baju tu baju raya tiga tahun lepas.. sedang2 muat tau dengan zaza hahaha. Zaza dari bujang sampai la berkahwin memang kalau raya akan buat tema yg sama.. erti kata corak sama tapi warna yg berlainan. Bukan apa, nampak cantik je.. kalau pergi beraya, org pun akan tahu yg kami semua anak2 kepada pakteh dan makteh hihihi. Perasan... macam ler retissss !!.

 
 

SABTU 21HB FEBRUARI 2015
Bila dah balik lama kan.. terdetik pulak nak pergi Pasar Payang, Kuala Terengganu. Dah lama rasanya zaza tak jejak kat sana.. mana taknya, jarak rumah ke sana lebih kurang sejam lebih huhuhu. Sekarang highway pantai timur dah siap, so kami belasah cukup2. Alhamdulillah, mengambil masa sejam je perjalanan kami. Pasar Payang memang terkenal dengan jualan sutera, batik dan songket. Harga pulak memang berpatutan dan yg penting boleh tawar menawar lagi. Zaza sekadar cuci mata je dulu hihihi.

 

  
 Lepas keluar dari Pasar Payang.. kitaorg singgah Nagoya pulak. Dah rezeki Nagoya kan! sampai je sana terus berkenan kain kat situ hehe. Kebetulan ada sale murah2 so kami grab ler sorg satu..ehh, zaza je satu tau ! yg lain tiga pasang huwaaaa. Bila dah sampai rumah menyesal tak sudah. Tapi, zaza tak kisah sebab kat sini pun ada Nagoya.. bila2 masa je zaza boleh pergi hehe. Alhamdulillah, akhirnya kami adik beradik dah dapat baju raya masing2. Cuma nak pergi tempah jahit je. Lebih selamat beli awal2 ye dak! kan nanti tailor pandang sinis je kat kain kita huhuhu.

 


Kg. Cina yg terkenal di Kuala Terengganu telah dinaiktaraf sebagai kawasan pelancongan dengan adanya lukisan Mural di lorong2. Tujuh lorong berkenaan ialah LORONG PENYU, KENAGAN PAYANG, WEE SING HEE, WARISAN DUNIA, EKO, HAJI AWANG BESAR dan SENI FUN MAP. Semua cantik2. So, zaza dan family memang tak lepaskan peluang bergambar sama. Sebelum ni kan, asyik tengok org post kat FB je. Rupanya Kg. Cina bersebelahan dengan Pasar Payang je hihihi. So layan je la gambar kami yg over eksyen.













 Banyak lagi sebenarnya gambar tu... tapi kan, nanti termuntah hijau pulak uolss layan. Kami sampai rumah jam 10 malam hokey !. Memang sakan kami jalan2. Apapun, kami happy sangat!.


AHAD 22HB FEBRUARI 2015
Ha ha ha.. nasib ler arini semua dah start keje, kalau tak kemana lagi nak pergi. Tarik nafas panjang2!.. ingatkan balik seminggu lepak kat rumah padahal jalan mengalahkan pelancong luar muahahaha. Jangan ingat ahad zaza duduk rumah je tau !. Tengahari zaza pergi jumpa sahabat baik semasa sek dulu. Hari lain jadual semua padat tinggal ari ahad je.. itpun dia dah nak balik Lipis huhuh. Petangnya, zaza ziarah rumah sedara yg berdekatan je. Memang kalau balik kg.. zaza mesti lepak2 sana jumpa sedara mara. Tak payah nak tunggu raya baru nak jumpa kan!. Kawan2 yg lain zaza mintak maaf sangat2 sebab tak dapat jumpa korang. Ececeee macam la ko glamor sampai satu kg nak jumpa hahahaha.


ISNIN 23HB FEBRUARI 2015
Tiket balik KL jam 11.40 tengari. Macam biasa ler mak jadi mangsa zaza hihihi. Bukan takut nak tunggu bas sorg2, tapi biasalah nak bermanja2 gitu. Alhamdulillah, zaza selamat sampai KL lebih kurang jam 7.30 petang. Jalan memang jem giler2. Nasib suami datang pickup zaza.. kalau tak, nak train ler kite huhu. Opss ! isnin zaza ambik cuti hehe. So selasa, macam biasa la kena keje dahh.




nOte : bulan ni nak kena balik kg lagi.. ada kenduri kawin kazen ngeee!!