Isnin, 30 November 2015

Wajah Persis Ibu dan Ayah


السلام عليكم ورحمة الله



Hi Hi Hi.. terkejut tak tengok gambar2 nenek ni ? kami 4 beradik versi tua dan kalau dipanjangkan umur, sempatlah kami merasa hari tua hehe. In Shaa ALLAH.
 
Asalnya, BFF zaza [lely] yg upload gambar versi tua dekat FB. So, ramai yg komen tanya guna apps apa ?. Bila tengok semula gambar tu, kelakar giler kot !.. gelak sorg2 hahaha. Zaza pun tak berapa ingat guna apps apa sebab benda tu dah lama. Rupanya BFF zaza masih lagi simpan gambar tua dia hehe. Gigih la zaza cari semula apps dan akhirnya, jumpa jugak.. "AGING BOOTH". Uolls yg saje gatai tangan pun boleh try hehe. Apps tu pun FREE download je.
 
"ALLAH Ta'ala tidak mencipta wajah aku persis ibu dan ayah semata atas alasan saintifik. Aku percaya wajah aku dilukis sebegini supaya tiap kali aku renung cermin, aku nampak mak dan ayah. Lalu tidak kira ke mana aku pergi, dan manusia apa aku jadi, aku membawa mak dan ayah bersama. Dan bila kita semakin tua, wajah kita semakin iras ibu dan ayah kerana pada waktu itu mereka mungkin sudah tiada dah ALLAH tahu kita rindu.. kita perlu lihat wajah mereka".
 
So, sebelum kita berbuat apa2.. renung wajah kita dicermin dan pasti akan ingat mereka. Sanggupkah kita lukakan hati dan perasaan mereka ?.
 
 
nOte : sayang mak dan ayah sampai hujung nyawa.
 



Isnin, 23 November 2015

Resepi : Sayur Pedas Labu Air


السلام عليكم ورحمة الله

Khamis baru ni, tiba2 datang mood mengidam nak hirup kuah sayur labu air hehe. Inilah 1st air tangan zaza selama 8 tahun asyik makan yg my mom masa sewaktu berada di kampung huhuhu. Series, memang tak pernah masak pun bila kat KL ni, hari2 pusing lauk pauk yg sama je hahahaha.. teruknya aku [dush2 tampar pp sendiri]. Okey, jom ! kita tengok resepi masakan Terengganu yg sangat SIMPLE.

fresh dari atas dapur

BAHAN-BAHAN :
  • 1 biji labu air
  • sedikit isi ikan [ikan yg telah direbus] *zaza guna sekor je sb cukup utk labu sederhana kecik
  • 2 biji bawang merah
  • 1 sb  lada hitam
  • 1 sb budu *kalau taknak letak pun takpe, tapi kalau letak lagi terangkat !
  • secekak daun kesum
  • air secukup
  • garam dan bahan perasa

PENYEDIAANNYA :

1. Panaskan air hingga mendidih dan masukkan labu yg telah dipotong.
2. Tumbuk hingga lumat bawang merah, lada hitam serta isi ikan.
3. Ambil sedikit air dari periuk yg berisi labu tadi dan gaul sebati dengan bahan yg ditumbuk.
4. Masukkan bahan bancuhan tadi ke dalam periuk.
5. Jangan masukkan direct bahan tumbuk kedalam periuk, nanti isi2 ikan jadi berketul2.
6. Masukkan budu, garam dan bahan perasa.
7. Last sekali masukkan daun kesum dan masaklah hingga mendidih dan labu bertukar warna. 
8. Siap ! bolehlah dihidang dengan nasi panas bersama ikan goreng.



Jumaat, 20 November 2015

"8th Anniversary GiveAway!"


السلام عليكم ورحمة الله


http://lobaksusue.blogspot.my/2015/11/8th-anniversary-giveaway.html
[Nak join, klik banner] 

Giveaway ini berlangsung dari 20.11.2015 sehingga 25.11,2015, jam 11:59 malam

 

Selasa, 17 November 2015

ALLAH Best Planner


السلام عليكم ورحمة الله


sumber google

Bila org cakap kenapa kahwin awal, dah gatal sangat ke?.. sedar tak, kawan2 yg bertanya tu belum kahwin lagi. Bila org tanya bila nak kahwin?.. sedar tak, kawan2 yg bertanya tu mesti rakan sebaya yg dah berkahwin tapi takde topik nak mulakan perbualan. Bila org tanya dah berisi perut tu?.. sedar tak, kawan2 yg bertanya tu.. mesti insan2 yg dalam kepalanya dok pikir nikah harini, sebulan dah berisi. Bila org tanya tengok dah ada anak sorg.. ada plan nak tambah lagi ke?.. sedar tak, kawan2 yg bertanya tu insan2 yg rajin bertanya soalan2 yg sebelum ni. Apa-apa pun persoalan org2 ni semua, lumrah dunia.. bukan semua hati boleh dipuaskan. Bagi yg masih belum berkahwin, bawalah calonmu ke jalan redhai Ilahi menuju syurgaNYa. Dan kepada yg belum dikurniakan zuriat, kuatkan semangat kalian. In Shaa ALLAH, ALLAH tidak menguji diluar kemampuan hambanNya. Berusaha, berdoa dan bertawakkal. Hadapilah kehidupan sunnah Nabi SAW dengan penuh tawadhuk.


nOte :  doakan kita cepat2 dapat baby jugak ye !!


Khamis, 12 November 2015

Tandatangan Berharga


السلام عليكم ورحمة الله






Petang nak balik baru timbul seketul entri huhu.. tak dapat nak tolong diri sendiri sebab akhir2 ni jari jemari malas je nak taip. Ikutkan story tu memang banyak.. tambah pulak otak pun tak nak bekerjasama hehe.

AWAK !Rama-Rama kita dah pun kena kurung dalam frame huhu. Sekarang dah tak boleh nak angkat sayap sebab terhimpit oleh cermin frame muahahaha !. Apapun, zaza nak ucap ribuan terima kasih kepada opismate sebab sudi hadiahkan 'tandantangan' mereka yg berharga ni untuk birthday girl 2 bulan lepas hehe. Bila sebut berharga tu kan, jadi zaza abadikan dalam frame.

Memula ingat nak buat saiz A3 besar gitu.. eh, ko zah ingat retis ke nak suruh org sign autograph hihi.. tapi, time calibrate birthday tu la jugak baru zaza sibuk nak print rama2.. nak guntingnya lagi dan lepas tu nak kena tampal pulak adoii.. jadi pendek citer zaza buat saiz A4 je hehe jimat tenaga empat kerat.



nOte : mood nak story pasal calibrate birthday dekat opis ke laut lagi huhu..



Rabu, 11 November 2015

#31 Wordless Wednesday [EKOR APA NI ?]


السلام عليكم ورحمة الله



Hahaha mesti terkejut tengok ekor ni kan ? 

Ini bukan ekor tikus tau ! 

Sebenarnya ni ekor kucen kite 'manja' hehe. Pantang zaza nak lipat baju ada je datang nak main2 nyorok bawah kain ngee. Tapi bila kita gosok baju pandai pulak dia duduk bawah tempat gosok tu sambil hulur tangan cuit2 tangan kita pulak. Dah nama pun 'manja'.. mestilah nak bermanja dengan tuan dia hehe.


Jumaat, 6 November 2015

Iklan Nuffnang Sudah Berlegar


السلام عليكم ورحمة الله

Alhamdulillah, suka sangat sebab bukak je belog pagi tadi sempat tengok iklan nuffnang berlegar2 di atas header, side bar dan juga bawah entri hehe. Setelah sekian lama tuan belog tak nampak iklan nuffnang ni muncul huhu.. ingatkan dah merajuk. Apapun, tuan tanah nak ucap ribuan terima kasih kerana pihak nuffnang sudi bagi BE walaupun tak sehebat mana hihihi.

header & side bar


bawah entri
Oh ye ! sebelum ni kan, kecoh pasal belog tak boleh nak login akaun nuffnang kan ? tuan tanah pun tak terkecuali sama huhu. Ada jugak try apa yg CIK AKAK dan CIK SUE share dekat belog diaorg. Tapi still tak boleh bukak. Terus tuan tanah email dekat ciksue tanya apa masalah yg dihadapi. Alhamdulillah, dapat berita yg memberangsangkan dari ciksue. Ciksue cadangkan supaya kita menggunakan web disebalik apa yg kita guna sebelum ni. Contoh, tuan tanah sebelum ni guna Mozilla so kena bukak chrome. Sebab ciksue pun hadapi masalah yg sama. Akhirnya tuan tanah dapat bukak dengan senyuman yg lebar hehe.. tqsm ! ye dear ciksue.


nOte : harap2 lepas ni nuffnang baik hati bagi BE & CPUV lebih hehe..




Rabu, 4 November 2015