Isnin, 23 November 2015

Resepi : Sayur Pedas Labu Air


السلام عليكم ورحمة الله

Khamis baru ni, tiba2 datang mood mengidam nak hirup kuah sayur labu air hehe. Inilah 1st air tangan zaza selama 8 tahun asyik makan yg my mom masa sewaktu berada di kampung huhuhu. Series, memang tak pernah masak pun bila kat KL ni, hari2 pusing lauk pauk yg sama je hahahaha.. teruknya aku [dush2 tampar pp sendiri]. Okey, jom ! kita tengok resepi masakan Terengganu yg sangat SIMPLE.

fresh dari atas dapur

BAHAN-BAHAN :
  • 1 biji labu air
  • sedikit isi ikan [ikan yg telah direbus] *zaza guna sekor je sb cukup utk labu sederhana kecik
  • 2 biji bawang merah
  • 1 sb  lada hitam
  • 1 sb budu *kalau taknak letak pun takpe, tapi kalau letak lagi terangkat !
  • secekak daun kesum
  • air secukup
  • garam dan bahan perasa

PENYEDIAANNYA :

1. Panaskan air hingga mendidih dan masukkan labu yg telah dipotong.
2. Tumbuk hingga lumat bawang merah, lada hitam serta isi ikan.
3. Ambil sedikit air dari periuk yg berisi labu tadi dan gaul sebati dengan bahan yg ditumbuk.
4. Masukkan bahan bancuhan tadi ke dalam periuk.
5. Jangan masukkan direct bahan tumbuk kedalam periuk, nanti isi2 ikan jadi berketul2.
6. Masukkan budu, garam dan bahan perasa.
7. Last sekali masukkan daun kesum dan masaklah hingga mendidih dan labu bertukar warna. 
8. Siap ! bolehlah dihidang dengan nasi panas bersama ikan goreng.



1 ulasan: