Selasa, 1 Disember 2015

Akhirnya Dapat Jugak Jumpa Manja


السلام عليكم ورحمة الله

Alhamdulillah syukur dapat peluk manja. Malam tadi nak tido pun asyik teringat dekat manja huhu. Akhirnya dapat jugak jumpa manja dalam keadaan baik.


Kisahnya.. zaza balik keje petang semalam bukak je pintu rumah sunyi takde langsung bunyi suara manja. Kebiasaan kalau zaza balik, manja akan datang meluru laju je. Zaza terus cari setiap pelusuk bilik namun tak jumpa jugak huhuhu. Dalam kepala otak terus terfikir 'entah2 manja keluar rumah'. Aduh, macam mana pulak manja boleh keluar kalau semua pintu tertutup. Zaza tenangkan perasaan dan cari pelan2.. mana tau manja saje main nyorok2. Namun, sangkaan zaza meleset.. bayang2 manja pun langsung takde uwaaaa.

Time ni manja kena makan ubat sebab ada jangkitan fungal dan rabu ni nak kena bwak ke klinik lagi untuk checkup

Sedih tak terkata bila manja takde malam tadi. Selalu bila zaza tengok tv, manja akan datang naik ke atas badan zaza..dah nama pun manja harus lah 'manja' kan !. Zaza sabarkan hati.. In Shaa ALLAH, ada rezeki kami jumpa la manja tu nanti. Sampaikan tengah malam zaza masih terdengar suara manja memanggil diluar pintu bilik huhuhu sampai macam tu sekali imaginasi zaza. Bukak je pintu hampa.. langsung takde jejak manja. Manja pagi2 dalam jam 6 pagi dia akan kejut zaza mintak makan walaupun makanan dah tersedia ada.

Manja tido kat mana2 je, janji dia selesa..

Satu lagi, bila zaza nak gosok baju dia akan meluru laju datang duduk bawah papan gosok. Sambil zaza gosok baju, sambil zaza menintiskan air mata kesedihan huhuhu. Dalam hati terfikir macam mana keadaan manja.. dah makan ke belum dan tido dekat mana. Sebab manja kecik lagi.. lagipun, manja tak biasa keluar rumah. Oh ye, zaza memang biarkan manja bebas macam tu je kat dalam rumah sebab manja dah pandai buang air besar or kecik sendiri kat dalam toilet.

Haa ni atas teddy bear pulak dia tido.. zaza kat sebelah dia time tengok tv.

Pagi tadi sebelum pergi keje.. zaza beranikan diri ketuk rumah makcik sebelah. Syukur ! rupanya malam tadi manja tido rumah makcik. Paling lawaknya, manja siap duduk atas badan anak dia hehe. Terkejut beruk anak dia ingatkan binatang apa.. hahahaha dah la ekor sebijik macam tikus.. kurus pulak tu. Gembira rasa bila makcik tu bagitau manja ada. Tetiba pulak pagi tadi manja lompat ke bumbung beranda rumah sebelah. Aduh, macam mana pulak zaza nak ambik ?. Hehe beranikan diri sekali lagi ketuk rumah perempuan bujang. Mujur budak tu bukak pintu sebab time tu dia nak pergi keje. Akhirnya, dapat ambik manja dalam keadaan baik. Kesian manja seharian tak makan minum.

Time ni pulak baru lepas mandi siap syampu lagi hehe.

Masuk je rumah, laju je manja makan.. elok je lepas tu manja terus ke bilik air. Rupanya manja buang air kecik hehe. Pandai manja sayang. So selepas ni, zaza lebih berhati2 bila nak keluar rumah dan pastikan manja memang ada kat dalam. Uolls yg tengok gambar manja pun mesti pelik kan hehe.. tak nampak macam kucen2 lain. Suami zaza cakap manja ni 'istimewa'.


nOte : kasih sayang tak kira manusia or haiwan.. sb dia pun makhluk ALLAH.


3 ulasan:

  1. Rindu kt kucen kta nma ceplos. Pndai sglanya. Mcm si mnja ni. Tp dduk ngn mak kt ipoh. Xdpt nk bwak ke gemas.

    BalasPadam
  2. Mujur la dpt jmpa mnja blik ye kak.. Kra klau kucen x bg pn susah hti.

    BalasPadam