Rabu, 10 November 2010

Hati sebesar cawan atau sebesar kolam


السلام عليكم ورحمة الله


Satukisah yg memberikan sati isnpirasi..
 
 
"Aduhai, kenapakah hidup aku telah dirundung malang begini?" lelaki muda itu berkeluh-kesah. Selama hidupnya, dia tak pernah merasakan ketenangan yg sebenar. Hatinya tidak pernah sepi daripada merasakan kerisauan.
 
 
Fikirannya, Tuhan tidak pernah sudi meminjamkan kedamaian hati padanya. Dia sangat cemburu apabila memandang sekeliling. Mereka bebas ketawa dan mudah tersenyum. Tapi dia? dia hanya mampu tenggelam dalam dunia sepi dan resahnya sendiri.
 
 
Hatinya tidak mampu mengisi segala masalah yg menghimpit jiwanya. Lalu, selepas lelah dan puas berfikir, suatu hari dia melangkah longlai menuju ke hujung kampung. Niatnya ingin menemui seorg lelaki tua.
 
 
Saban hari, wajah lelaki tua itu sentiasa kelihatan tenang. Damai sentiasa bertemu diwajahnya. Dia ingin sekali meminta rahsia. Lalu, dia terus berperi kepada lelaki tua tersebut.
 
 
Masalah keluh kesah dan kerisauannya di dengari lelaki tua itu sambil tersenyum. Lalu dia mengajak lelaki itu ke suatu tempat iaitu ke tepi sebuah kolam yg besar sambil membawa sebiji cawan dan dua bungkus garam. Lelaki itu mengikut, walaupun hatinya sedikit hairan.
 
 
"Anak muda, "lelaki tua itu bersuara.
 
"Ambillah cawan ni, isikan air dan masukkanlah sebungkus garam," ujarnya lagi. Lelaki itu yg dalam kebinggungan hanya menurut perintah.
 
 
Cawan diambil, air diisi dan garam dimasukkan. Kemudian lelaki tua itu berkata lagi. 
 
 
"Sekarang kamu minumlah air tersebut," dalam binggung yg masih bersisa, lelaki itu mengikut lagi kata2 lelaki tua itu.
 
 
"Apa rasanya? tanya lelaki tua itu apabila melihat kerutan di dahi lelaki tersebut.
 
"Masin".
 
Lelaki tua itu tersenyum lagi. 


"Sekarang, kamu masukkan pula sebungkus garam ini kedalam kolam itu. Kemudian kamu hiruplah airnya."


Lelaki tua itu menunjukkan arah kolam. Sekali lagi lelaki itu hanya mengikut tanpa menyoal. Air dicedok dengan kedua belah tapak tangan dan dihirup.


"Apa rasanya, wahai anak muda? soal lelaki tua itu.


"Tawar, tidak masin seperti tadi," lelaki muda itu menjawab sambil mengelap mulut.
 
 
"Anakku, adalah kamu memahami kenapa aku meminta kamu berbuat begitu tadi?" tanya lelaki tua itu, sambil memandang tepat ke arah lelaki tersebut. Lelaki itu hanya menggeleng. Lelaki tua itu menepuk2 bahu lelaki tersebut.
 
 
"Anakku, beginilah perumpamaan bagi diri kita dan masalah. Garam itu umpama masalah. Cawan dan kolam umpama hati kita. Setiap org mempunyai masalah, di timpa masalah dan diuji dengan masalah. Tetapi, kalau hati kita sebesar cawan, maka kita akan merasai pahitnya masalah itu, pedihnya hati kita dan keluh kesahnya kita." 


"Tetapi kalau hati kita sebesar kolam, masalah tidak akan menggangu kita. Kita masih boleh tersenyum sebab kita akan mengerti masalah bukan hadir untuk menyusahkan kita. Masalah dianugerahkan untuk kita berfikir, untuk kita muhasabah diri. Masalah dan ujian akan memberi hikmah kepada kita".


"Annaku, itulah rahsiaku. Aku sentiasa berlapang dada, aku sentiasa membesarkan jiwaku supaya aku boleh berfikir tentang perkara2 lain dan masih boleh memberi kebahagiaan padaku. Aku tidak akan sesekali membiarkan hatiku kecil seperti cawan sehingga aku tidak mampu menanggung diriku sendiri".


Maka, pada petang itu, lelaki itu pulang dengan senyuman yg terukir di bibir. Dalam hati, dia berjanji akan sentiasa membersarkan jiwa dan berlapang dada.

SEBESAR

ATAU

ANDA YG TENTUKAN??

Alhamdulillahm ilmu dalam artikel ini sedikit sebanyak dapat membantu kita mengharungi hidup dengan seumpurna dan yg penting kita jangan berputus asa.Tiada ulasan:

Catat Ulasan