Khamis, 29 Mac 2012

Tips 7 'C'

Assalamualaikum..

 Tips 7 'C' Sebab SUAMI BENCI ISTERI dari Dr Fadzilah Kamsah ini aku 'copy and paste' utk kongsikan dan renungan kita bersama.

Semoga BERMANFAAT untuk kita semua...

=================================




 
C1. CABAR
Isteri ni kalau bergaduh dengan suami mulalah kata "Kalau awak berani cubalah [cabar suami cari perempuan lain]!"

Dr Fadillah kata JANGAN CABAR SUAMI ... nanti suami buat betul-betul isteri juga yang putih mata ...

C2. CABUL
Perbuatan dan kata2 isteri yang tidak sopan (isteri hilang sifat malu) seperti keluarkan kata2 yang tidak baik pada mertua ...

C3. CELUPAR
Celupar ni suku-sakat cabul juga. Isteri selalu cakap yang kotor, mungkin kadang2 terlepas cakap ...

C4. COMOT
Isteri bila nak keluar rumah saja barulah nak comel berhias tapi kat rumah comot. Suami pula di opis dok nampak y aje ...Ada isteri kata - mekap untuk suami, .... tapi kat rumah tak mekap pun ...

C5. CEMBURU
Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan ... sikit2 dok telefon suami kat opis. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yang bukan2 ...

C6. CEREWET
Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat

C7. CINCAI
Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai ...

Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak ...anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi ...

7C ni lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya ...Berpelajaran tinggi hingga ke PhD pun...belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita ni insan yg mudah lupa dan lalai ... ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami dan keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 7C tu ....



nOte : En.asben, ayarkkk!! yg mana ciri2 yg ada kat i? tell me plzz.. love u sayang..:)


2 ulasan:

  1. errrr..
    hahaha..kene tunjuk kat en alan ni..
    harapnye xde la 7c yg dimaksudkan..
    hohoh.. ^^_

    BalasPadam
  2. hahaha..
    harap2 cam tu la.. :)

    BalasPadam