السلام عليكم ورحمة الله
Asyik makanan je aku post!! muahahaha.. bulan puasa katakan.. Ok, kali ni aku nak kongsi resepi kuih AKOK pulak ye!! Boleh dijadikan hidangan pemanis mulut semasa berbuka.
Jom! godek2 resepi^^
BAHAN-BAHAN :
- 1 Cawan Telur - pecahkan telur
- 1 Cawan Santan Pekat
- 1 Cawan Gula Kabung - racik halus2
- 1 Cawan Air
- 1/2 Cawan Gandum
- 3 Helai Daun Pandan - carik2
- Secubit Garam
CARA-CARA :
1. Panaskan oven selama 15 minit suhu 200C dan griskan acuan dengan minyak. Masukkan acuan ke dalam
oven.
oven.
2. Satukan gula kabung, air dan daun pandan. Mask hingga gula hancur. Keluarkan daun pandan.
Kemudian sejukkan sebentar.
Kemudian sejukkan sebentar.
3. Masukkan santan, tepung gandum, garam, telur dan air gula ke dalam blender. Blend hingga betul2
kembang. Adunan kuih akok memang cair. Tapiskan.
kembang. Adunan kuih akok memang cair. Tapiskan.
4. Keluarkan acuan dari oven dan tuangkan adunan ke dalam acuan tersebut.
5. Bakar hingga masak selama 15 minit suhu diturunkan ke 180C. Guna api atas dan bawah.
nOte : versi aku punya bulat coz acuan xde yg leper hihihih..yg penting menjadi dan sedap! :)
nyum3!
BalasPadamsedapppp
Padamterliur pagi2 ni kak...huhu
BalasPadamhihihi jgn yam! pose pagi2 ni..
Padamsalam k.za..
BalasPadamwah...rajin kak za buat kuih.. hihi..
cma kurang mkn kuih ni..tp en hubby sukaaaa :)
tenkiu share resepi
wsalam, hari rajin cma..hehe
Padamowh cma kurang erk..kza memang suka!
en.hubby suka tu leh la cuba buat kikiki..
first time tengok rupa akok. tak pernah tau pun makanan ni
BalasPadamhuhuhu..tganu memang femes kuih akok.. yg ni versi kza buat..
Padamkebiasaan selepas akad nikah kuih akok ni la jadi pemanis mulut :)
pandai zaza buat akok yer..
BalasPadamakak makan jer pandai, buat tak tau..huhu
alaaa kak, zaza pun cuba resepi kawan2 je.. alhamdulillah menjadi pulak buatnya :)
Padam